TAΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ
TAI CHI CHUAN/TAIJI QUAN

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

To Τάι Τσι Τσουάν είναι μία από τις παλαιότερες και πιο σεβαστές κινεζικές πολεμικές τέχνες, η οποία ωστόσο είναι φημισμένη σε όλον τον κόσμο κυρίως σαν ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Chang San FengΤο Τάι Τσι Τσουάν είναι μια από τις γνωστότερες πολεμικές τέχνες, ακόμα και μεταξύ εκείνων που όχι μόνον δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτές αλλά δεν έχουν καν ασκηθεί ποτέ. Οι απαρχές του είναι αβέβαιες ωστόσο η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία του είναι ότι αυτή έγινε γύρω στον 15ο αιώνα, από τον ερημίτη Τσανγκ Σαν Φενγκ!

Wu Jien ChuanΜε το πέρασμα των χρόνων, εδραιώθηκαν τρεις βασικές σχολές (Γιανγκ, Τσεν και Γου) οι οποίες διδάσκονται σε όλον τον κόσμο, με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης και τη βελτίωση της υγείας, χωρίς ωστόσο να παραλείπεται και το μαχητικό κομμάτι, για όσους ενδιαφέρονται. Εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην ηπειρωτική Κίνα μετά τον πόλεμο, πολλοί δάσκαλοι του Τάι Τσι Τσουάν κατέφυγαν στην Ταϊβάν, στο Χονγκ Κονγκ και στη Δύση και έτσι η τέχνη έφτασε να εξαπλωθεί παντού. 

Θεωρητική βάση του Τάι Τσι Τσουάν είναι τα επτά κείμενα που αποκαλούνται Κλασσικά Κείμενα του Τάι Τσι Τσουάν και τα οποία παρουσιάζουν τις αρχές της τέχνης και δείχνουν τη σχέση της με την Ταοϊστική φιλοσοφία του γιν-γιανγκ –αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμβολο που όλοι αποκαλούμε «γιν-γιανγκ», στα Κινέζικα ονομάζεται «Τάι Τσι» και σημαίνει «το υπέρτατο απόλυτο».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Tai Chi Chuan IdeogrammaΤο Τάι Τσι Τσουάν χαρακτηρίζεται από την αργή εκτέλεση φορμών κατά μόνας –η συγκεκριμένη εικόνα είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες του κόσμου των πολεμικών τεχνών, ενώ όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί την Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν σημειώσει (και φωτογραφίσει) την εικόνα δεκάδων ή εκατοντάδων ασκούμενων, κάθε ηλικίας, να εκτελούν τις φόρμες σε πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους.

Πέραν της φόρμας, μέρος της ύλης του Τάι Τσι Τσουάν είναι οι μαχητικές τεχνικές (οι οποίες αποτελούν μέρος και αγωνιστικής εξάσκησης, καθώς κάποιοι ασκούμενοι του Τάι Τσι Τσουάν συμμετέχουν και σε αγώνες με αντίπαλο), το Σπρώξιμο των Χεριών (pushing hands), ασκήσεις ευαισθησίας που εκτελούνται με συνασκούμενο, οι φόρμες με όπλα (πλατύ και ίσιο ξίφος και λόγχη) και το Τσι Κουνγκ / Νέι Κουνγκ, ασκήσεις απόκτησης και διατήρησης καλής υγείας και ανάπτυξης εσωτερικής δύναμης –το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια από τις τρεις κινεζικές εσωτερικές τέχνες (οι άλλες δύο είναι το Πα Κουά Τσανγκ και το Σινγκ Γι Τσουάν).

Tai Chi Chuan 001
Tai Chi Chuan 002
Tai Chi Chuan 003
Tai Chi Chuan 004
Tai Chi Chuan 005
Tai Chi Chuan 006
Tai Chi Chuan 007
Tai Chi Chuan 008

tai chi chuan video

ΓOY TAΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ - WU TAI CHI CHUAN

Το στιλ που εξασκούμε στο Martial Way είναι το Γου Τάι Τσι Τσουάν, το οποίο είναι το νεώτερο από τα μεγάλα στιλ και δεύτερο πιο διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο. Οφείλει την ύπαρξή του στον Τσουάν Γιου (1834-1902), μαθητή του Γιανγκ Λου Τσαν και κυρίως στον Γου Τσιεν Τσουάν (1870-1942), γιο του Τσουάν Γιου, ο οποίος το εξέλιξε, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον τομέα της υγείας αλλά και των μαχητικών εφαρμογών.

Το Τάι Τσι Τσουάν της Oικογενείας Γου ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τα υπόλοιπα στυλ, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του, τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής: α) Μικρές, στενές κινήσεις μέσα στη φόρμα, β) Ψηλές στάσεις, γ) Μεταφορά του βάρους 100% στο πόδι που κάθε φορά στηρίζει το σώμα, δ) Συνεχώς παράλληλα πέλματα, ε) Κορμός που γέρνει προς τα εμπρός, στ) Συνεχές μάζεμα του κόκκυγα και ζ) Βάση και κινητήριος μοχλός της κίνησης του σώματος η λεκάνη.

Κλείνοντας με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Γου Τάι Τσι Τσουάν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το στυλ δίνει μεγάλη έμφαση στην πολύ λεπτομερή ανάλυση της κίνησης, στη βαθιά εσωτερική δουλειά, στις ασκήσεις Σπρωξίματος των Χεριών, αλλά και στην επεξήγηση, ανάλυση και εφαρμογή των κινήσεων της φόρμας στη συμπλοκή σώμα με σώμα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ INTERNATIONAL WU STYLE FEDERATION

Στο Martial Way εδρεύει η επίσημη εκπρόσωπος της Οικογενείας Γου στην Ελλάδα, Ελληνική Ακαδημία Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου και της International Wu Style Federation. Επικεφαλής του συστήματος σήμερα παγκοσμίως είναι ο Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κονγκ Γιου, δισέγγονος του Γου Τσιεν Τσουάν και επικεφαλής της Οικογενείας Γου, του οποίου προσωπικός μαθητής είναι ο εκπαιδευτής μας, Διονύσης Τσετσέλης. Όλα τα προγράμματα του Τάι Τσι Τσουάν στο Martial Way ακολουθούν αυστηρά τα πολύ υψηλά πρότυπα τα οποία έχει θεσπίσει ο Δάσκαλος Γου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Τάι Τσι Τσουάν και ειδικότερα για το σύστημα Γου, μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου www.taichichuan.gr και στη Διεθνή ιστοσελίδα της Οικογενείας Γου, www.wustyle.com.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η πολύ μεγάλη φήμη του Τάι Τσι Τσουάν στην Κϊνα και στη Δύση προέρχεται κυρίως από τα πολύ σοβαρά και αδιαμφισβήτητα ευεργετικά αποτελέσματά του στην υγεία, τα οποία πλέον έχουν αποδειχτεί και μέσω της ιατρικής έρευνας. Είναι μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη άσκηση για το σώμα και τον νου, η οποία φέρεται φιλικά στο σώμα θρέφοντάς το αντί να το καταπονεί. Παράλληλα, οι περιγραφές για τη δύναμη πολλών σύγχρονων δασκάλων του Τάι Τσι Τσουάν, οι οποίοι έζησαν και στη Δύση, δεν αφήνουν αμφιβολία και για τη διάστασή του ως μίας πολύ ολοκληρωμένης και εξελιγμένης πολεμικής τέχνης με πολύ μεγάλη ποικιλία στο ασκησιολόγιό της. Η εξάσκηση γίνεται κατά μόνας σε ατομικές ασκήσεις ή μεγάλες φόρμες (χορογραφημένες μαχητικές κινήσεις), σε ζευγάρια συνεργατικά ή ανταγωνιστικά και με τη χρήση των τριών παραδοσιακών όπλων της Κίνας, το ίσιο και το κυρτό σπαθί και τη λόγχη, αναπτύσσοντας έτσι πολύ υψηλές και πολύπλευρες δεξιότητες και ικανότητες στους ασκούμενους. Αν και πολλοί έχουν την εντελώς εσφαλμένη πεποίθηση ότι απευθύνεται μόνο σε άτομα κάποιας ηλικίας και σε ασθενείς, λόγω των αργών του κινήσεων, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του είναι τόσο πολλά που ενδείκνυται για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η χαλάρωση, η ισορροπία, η εσωτερική δύναμη και ηρεμία, η σωστή αναπνοή, καθώς και η καλή υγεία είναι στοιχεία απαραίτητα σε όλους μας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στο τμήμα Τάι Τσι Τσουάν του Martial Way ακολουθούμε τις ενδυματολογικές κατευθύνσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου. Οι μαθητές φορούν ένα φαρδύ μαύρο παντελόνι και λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι με το σήμα της Οικογενείας Γου.

Όσον αφορά την υπόδηση, παρ’ όλο που κανονικά στο Τάι Τσι Τσουάν, όπως και σε όλα τα κινεζικά στυλ, οι μαθητές φορούν μαλακά παπούτσια, στο Martial Way εξασκούμαστε ξυπόλητοι. Τα στρώματα με τα οποία είναι στρωμένο το δάπεδο για λόγους προστασίας των μαθητών μας από τραυματισμούς δεν επιτρέπουν τη χρήση παπουτσιών για λόγους προαστασίας τους αλλά και καθαριότητας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ

Διονύσης ΤσετσέληςΟ Διονύσης Τσετσέλης είναι ο επικεφαλής εκπαιδευτής της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου, Εσωτερικός Μαθητής του Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου και είναι κάτοχος του 5ου ντουάν της Κινεζικής Ομοσπονδίας Γου Σου.

Ξεκίνησε το Τάι Τσι Τσουάν το 1985, σε ηλικία 20 ετών. Το 2006, και ενώ αναζητούσε από καιρό να ενταχθεί σε μία αναγνωρισμένη και αυθεντική γενεαλογία, ήρθε σε επαφή με την Οικογένεια Γου, απευθείας μέσω του επικεφαλής της, Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου.

Το καλοκαίρι του 2009 προήχθη σε εκπαιδευτής Advanced Level της International Wu Style Federetion και πέρασε την παραδοσιακή τελετή (Μπάι Σι) κατά την οποία έγινε δεκτός ως Οικογενειακός Μαθητής της Οικογενείας Γου και Προσωπικός Μαθητής του Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου, σημερινού επικεφαλής της Οικογενείας.

Κατά το παρελθόν, έχει διδάξει Τάι Τσι Τσουάν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σε δεκάδες μαθητές δημοσίων δημοτικών σχολείων ηλικίας 6-12 ετών αλλά και ενήλικες, σε πολλές σχολές και γυμναστήρια, καθώς και στη δική του σχολή, η οποία λειτούργησε στην Αθήνα από το 1995 έως το 1999 με την ονομασία Αείροον, που σημαίνει «Αυτό που ρέει για πάντα».

Από το 1999 λειτουργεί τον εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο Αλκίμαχον (που σημαίνει την ιδιότητα που έχει κάποιος να μάχεται με εσωτερική δύναμη για ηθικούς και δίκαιους σκοπούς), ο οποίος εκδίδει βιβλία πολεμικών τεχνών και εναλλακτικών θεραπειών, καθώς και δύο περιοδικά πολεμικών τεχνών, το Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες και την  ελληνική έκδοση του φημισμένου και υψηλής ποιότητας Αμερικανικού περιοδικού Journal of Asian Martial Arts.