ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ

Krav-Maga_s ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Το Κραβ Μαγκά είναι ένα Ισραηλινό μαχητικό σύστημα επικεντρωμένο αποκλειστικά στην αυτοάμυνα. Δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στην πορεία όμως εξελίχθηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή του ώστε να απευθύνεται και σε πολίτες.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Κραβ Μαγκά είναι δημιούργημα του Ισραηλινού Ίμριχ Σντε-Ορ (1910-1998), πιο γνωστού ως Ίμι. Ο Ίμι γεννήθηκε στην Πράγα και μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα. Μεγάλη επιρροή πάνω του είχε ο πατέρας του, Σάμουελ, ο οποίος τον δίδαξε τα μυστικά της πάλης, ενώ παράλληλα ασκήθηκε και σε πολλά άλλα στιλ μάχης. Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις συμπλοκές σώμα με σώμα στους δρόμους της Μπρατισλάβα, όπου έδωσε πολλές μάχες εναντίον αντισημιτικών ομάδων. Πριν ακόμη το Ισραήλ συγκροτηθεί ως κρατική οντότητα, επέστρεψε στην Παλαιστίνη, όπου αναμίχθηκε με μια παραστρατιωτική οργάνωση, την Χάγκανα, και τότε άρχισε να διδάσκει στον στρατό τακτικές μάχης σώμα με σώμα. Αργότερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ του ζήτησε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και απλό στην εκμάθησή του σύστημα μάχης και έτσι γεννήθηκε το Κραβ Μαγκά. Επί 20 χρόνια, που υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, μελετούσε και βελτίωνε το σύστημά του, δοκιμάζοντάς το στην πράξη, αφού το Ισραήλ βρισκόταν σε διαρκή πόλεμο. Μετά το 1964, που συνταξιοδοτήθηκε, αφιέρωσε πολύ χρόνο ώστε να προσαρμόσει το Κραβ Μαγκά και στις ανάγκες των απλών πολιτών.

 

Imi

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Κραβ Μαγκά είναι ένα σύστημα πρακτικής και τακτικής που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία. Προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της μάχης και της αναμέτρησης, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών.
Οι τεχνικές του Κραβ Μαγκά διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων πολεμικών τεχνών επειδή πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι μακράν πολύ πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες. Αυτή η λογική αλλά και η γενική προσέγγιση του Κραβ Μαγκά πηγάζουν από τη μοναδική διδακτική μεθοδολογία και το εκπαιδευτικό σύστημά του, τα οποία επιτρέπουν στον ασκούμενο να χρησιμοποιεί τα φυσικά του ένστικτα στην αυτοάμυνα.

 

 
ΙΚΜF: Tο τμήμα Κραβ Μαγκά που λειτουργεί στο Martial Way είναι μέλος της International Krav Maga Federation (IKMF) και ελέγχεται αυστηρά από αυτήν.
 
Το 1978, ο Ίμι από κοινού με πολλούς μαθητές του δημιούργησαν την Krav Maga Association (Ένωση Κραβ Μαγκά), η οποία ως στόχο είχε την προώθηση των μοναδικών τεχνικών του Κραβ Μαγκά στο Ισραήλ και σε όλον τον κόσμο.

Η ανάγκη ύπαρξης της International Krav Maga Federation (IKMF) έγινε σαφής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το Κραβ Μαγκά (ΚΜ) εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ. Εκείνη την περίοδο, η τότε Krav Maga Association ήταν χωρισμένη σε παρατάξεις και αντιμετώπιζε λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας των διχογνωμιών που υπήρχαν στους κόλπους των υψηλόβαθμων εκπαιδευτών της. Τότε ο Ίμι αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα, διεθνή ομοσπονδία KM, με τη βοήθεια των πιο πιστών και υψηλόβαθμων μαθητών του και ήδη από τότε αξιοσέβαστων εκπαιδευτών, ανάμεσα στους οποίους και ο σημερινός πρόεδρος της IKMF, Άβι Μογιάλ. Η ίδρυση αυτή πραγματοποιήθηκε τελικά το 1995, μετά τη διάλυση της αρχικής Ένωσης.

Μόλις ιδρύθηκε η IKMF, όλα τα διπλώματα με βαθμούς επιπέδων Expert και Master τα οποία εκδόθηκαν από αυτήν εγκρίθηκαν από τον Ίμι. Το ίδιο συνέβη και με τη νέα διδακτέα ύλη η οποία συντάχθηκε με την ίδρυση της IKMF αλλά και οι βελτιώσεις της οι οποίες επήλθαν το 1997.  

Έκτοτε, η IKMF θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο επαγγελματική οργάνωση του ΚΜ παγκοσμίως. Σήμερα, η IKMF έχει παραρτήματα στο Ισραήλ, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού (όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Ουγγαρία), στην Αυστραλία, στη Βόρειο Αμερική, στη νοτιοανατολική Ασία και στην Άπω Ανατολή. Σε γενικές γραμμές, η δομή της IKMF παγκοσμίως συνίσταται στην ύπαρξη ενός διευθυντή σε κάθε χώρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ΚΜ στην εκάστοτε χώρα, καθώς φυσικά και εκπαιδευτών διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι συνεπικουρούν τον διευθυντή στο έργο του και διδάσκουν ΚΜ στους ενδιαφερομένους. 

Η IKMF εκπαιδεύει και επιμορφώνει κάθε τύπο ενδιαφερομένου (με ή χωρίς προϋπηρεσία στο ΚΜ ή στις πολεμικές τέχνες), όπως απλούς πολίτες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καθώς και άτομα που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Φύλαξη Σημαντικών Προσώπων (VIP) ή σε ομάδες ασφαλείας. Όλες οι ανωτέρω κατηγορίες ατόμων μπορούν να εκπαιδευθούν ως μαθητές αλλά και ως εκπαιδευτές, αν το επιθυμούν, και γίνονται δεκτοί στο σύστημα απονομής βαθμών της IKMF.

H ΙΚΜF σήμερα διευθύνεται από Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Άβι Μογιάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κραβ Μαγκά και την IKMF μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματός της, www.kravmaga.gr.

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Σήμερα, πλέον, το Κραβ Μαγκά έχει εξελιχθεί ώστε να απευθύνεται σε κάθε άτομο το οποίο επιθυμεί να μάθει χρήσιμους, απλούς και πρακτικούς τρόπους αυτοάμυνας, χωρίς να εμπλακεί σε άλλου είδους ασκήσεις. Η προπόνηση σε αυτό μπορεί να είναι απαιτητική, γίνεται όμως αποκλειστικά σε απλές και πρακτικές τεχνικές, χωρίς κανενός είδους εξάσκηση σε φόρμες ή αναφορά σε ανατολίτικες ή άλλου είδους φιλοσοφίες, έτσι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα και δεν θέλουν καμία ανάμιξη με φιλοσοφίες και συνεχείς επαναλήψεις «ανιαρών» φορμών θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.
 
Ωστόσο, όπως φαίνεται και από την ιστορία του, το Κραβ Μαγκά είναι εντελώς εξειδικευμένο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και ως εκ τούτου είναι καλή επιλογή για όσους ακολουθούν αυτά τα επαγγέλματα ή έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στο τμήμα Κραβ Μαγκά του Martial Way ακολουθούμε τις ενδυματολογικές κατευθύνσεις της International Krav Maga Federation (IKMF). Οι μαθητές φορούν ένα φαρδύ μαύρο παντελόνι και λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι με το σήμα της IKMF.

 

Όσον αφορά την υπόδηση, παρ’ όλο που κανονικά στο Κραβ Μαγκά οι μαθητές φορούν μαλακά παπούτσια, στο Martial Way εξασκούμαστε ξυπόλητοι. Τα στρώματα με τα οποία είναι στρωμένο το δάπεδο δεν επιτρέπουν τη χρήση παπουτσιών για λόγους προαστασίας τους αλλά και καθαριότητας.

 

Pagonis    chalkias    vaptismas christos    siatitsas    tsapaliaris

Εκπαιδευτές του τμήματος Κραβ Μαγκά στο Martial Way είναι οι Φώτης Παγώνης (Εxpert 2), Γιώργος Χαλκιάς (Εxpert 2 - Top Instructor), Χρήστος Βάπτισμας (Graduate 5), Γιώργος Σιατίτσας (Graduate 4) και Γιώργος Τσαπαλιάρης (Graduate 3).

Ο Φώτης Παγώνης έχει περάσει τα ειδικά Σχολεία εκπαίδευσης, CIC, VIP Protection, Kids και είναι εξουσιοδοτημένος να διδάσκει Πολίτες, Προσωπικό ασφαλείας και Παιδιά.

Ο Γιώργος Χαλκιάς έχει περάσει τα ειδικά Σχολεία εκπαίδευσης, CIC, Military Instructors, Law Enforcement, VIP Protection, VIP Protection Gold, Women, Fighting Combat, REAX, Kids, VIP Bodyguard Team Leader και είναι εξουσιοδοτημένος να διδάσκει Πολίτες, Αστυνομία, Στρατό, Προσωπικό ασφαλείας, Παιδιά και Γυναίκες. Για την ολοκλήρωση όλων των εκπαιδευτικών Σχολείων της IKMF έχει τιμηθεί με τη διάκριση Top Instructor.

Ο Χρήστος Βάπτισμας έχει περάσει τα ειδικά Σχολεία εκπαίδευσης CIC, VIP Protection, Kids, Fighting Combat, RΕΑΧ και Γυναικών Stay Away και είναι εξουσιοδοτημένος να διδάσκει Πολίτες, Παιδιά, Γυναίκες και Προσωπικό ασφαλείας

Ο Γιώργος Σιατίτσας έχει περάσει τα ειδικά Σχολεία εκπαίδευσης CIC, KIC και Γυναικών Stay Away και είναι εξουσιοδοτημένος να διδάσκει Πολίτες, Παιδιά και Γυναίκες.

Ο Γιώργος Τσαπαλιάρης έχει περάσει τα ειδικά Σχολεία εκπαίδευσης CIC, KIC και Γυναικών Stay Away και είναι εξουσιοδοτημένος να διδάσκει Πολίτες, Γυναίκες και Παιδιά. Στο Martial Way διδάσκει στα παιδικά τμήματα.

Στο Martial Way φιλοξενούνται επίσης σχεδόν κάθε μήνα για σεμινάρια ο ίδιος ο κ. Άβι Μογιάλ, Πρόεδρος της International Krav Maga Federation (IKMF) αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί εκπαιδευτές.

 

tai_chi_banner

 

krav_maga_banner

 

alkimachon_banner