ΤΖΟΥΝΤΟ

judo_s ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Το Τζούντο είναι μία από τις δύο πολεμικές τέχνες που εξελίχθηκαν σε Ολυμπιακά Αγωνίσματα. Κατάγεται από την Ιαπωνία και η έμφαση κατά την εξάσκησή του δίνεται κυρίως σε τεχνικές πάλης.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ: Αν και αποτελεί μετεξέλιξη των άοπλων ιαπωνικών μεθόδων πάλης (Τζουτζούτσου), το Τζούντο είναι στην ουσία δημιουργία ενός ανθρώπου, του Τζίγκορο Κάνο (1860-1938). Ο Κάνο, χαρακτηριστικό δείγμα της «νέας Ιαπωνίας» σπούδασε λογοτεχνία, πολιτικές επιστήμες, οικονομία και ξένες γλώσσες, όμως επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη δημιουργία ενός συστήματος φυσικής αγωγής που θα συνδύαζε τις αξίες του Δυτικού κόσμου με την παράδοση και τα ιδεώδη του κλασσικού Ιάπωνα πολεμιστή. Καρπός της προσπάθειάς του ήταν το Τζούντο, το οποίο στηρίχτηκε βασικά σε δύο κλασσικές σχολές άοπλης μάχης, τις Τέντζιν Σίνγιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu) και Κίτο Ρίου (Kito Ryu). Ήδη από την αρχή ο Κάνο –ο οποίος υπήρξε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής– προσπάθησε να κάνει το Τζούντο Ολυμπιακό αγώνισμα, κάτι που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964. Έκτοτε, το Τζούντο παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο με διασπορά μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του ποδοσφαίρου.

 

jigoro_kano

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τζούντο είναι μια μορφή πάλης που περιλαμβάνει ρίψεις, ακινητοποιήσεις και εξαρθρώσεις, τόσο από όρθια στάση όσο και στο έδαφος. Η βάση του είναι το ρητό του Κάνο «Μέγιστης αποτελεσματικότητας χρήση της ισχύος», δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μοχλούς του σώματος να έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του – τόσο στα τατάμι (στρώματα) όπου γίνεται η εξάσκηση και οι αγώνες, όσο και σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Παρά τις θεαματικές του τεχνικές, το Τζούντο μπορεί να είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα και η ολοκληρωμένη του προπονητική θεωρία και πρακτική το κάνουν ιδανική άσκηση και για παιδιά. Αν και η σημερινή του μορφή δίνει περισσότερο βάρος στην (πρωτ)αθλητική του διάσταση, το «κλασσικό» Τζούντο του Ινστιτούτου Κόντοκαν που ίδρυσε ο ίδιος ο Κάνο, περιλαμβάνει εκπαίδευση και σε κάτα (φόρμες) και μάλιστα απέναντι τόσο σε άοπλες όσο και σε ένοπλες επιθέσεις.

Judo Ideogramma

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Το Τζούντο είναι πραγματικά μια τέχνη/άθλημα για όλους. Οι νεώτεροι μπορούν να διοχετεύσουν εκεί όλη τους την ενεργητικότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι να το δουν ως ένα σωματικό «σκάκι» με άφθονες δυνατότητες στρατηγικής και ανάπτυξης. Χρειάζεται, ωστόσο, μια προσοχή ως προς την αποσαφήνιση των στόχων σας –οι περισσότεροι σύλλογοι προβάλλουν κυρίως την αθλητική διάσταση η οποία, σαφώς, δεν είναι για όλους! Στο Martial Way δίνουμε μεγάλη έμφαση στην παραδοσιακή εξάσκηση, και όχι τόσο στην αγωνιστική, ούτως ώστε το μάθημά μας να απευθύνεται και να μπορεί να ωφελεί όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, ενώ λειτουργεί επίσης και τμήμα Τζούντο για παιδιά. Το Τζούντο, ο δρόμος της ευγένειας, θεωρείται η καταλληλότερη άσκηση για μικρές ηλικίες  αφού σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στη Γαλλία, οι τεχνικές του είναι κοντά στην παιδική ψυχολογία. Εντελώς ακίνδυνο βοηθάει στην τόνωση της συγκέντρωσης, της αυτοπεποίθησης και της πειθαρχίας, απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξη και την ευημερία ενός σύγχρονου ατόμου.

 

Judo_paidakia

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Όπως σε όλους τους Συλλόγους Τζούντο στον κόσμο, στο Martial Way οι μαθητές φοράνε τη γνωστή ειδική λευκή (ή μπλε) φόρμα για Τζούντο (τζουντόγκι).

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Εκπαιδευτής του τμήματος Τζούντο στο Martial Way είναι ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες εκπαιδευτές, ο Θανάσης Καπαρός (6ο νταν), ενώ στο παιδικό τμήμα διδάσκει η Αναστασία Δροσοπούλου (2ο νταν).

 

Kaparos ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΑΡΟΣ

Ο Θανάσης Καπαρός ξεκίνησε το Τζούντο το 1971, στον Πανελλήνιο Γ.Σ., με προπονητή τον Ιάπωνα κ. Μασάο Ιζίμα. Υπήρξε επί πολλά χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία του, ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 1977 μέχρι το 1985, ενώ συμμετείχε επίσης σε αρκετά διεθνή τουρνουά, όπου κατέκτησε πολλές πρώτες και δεύτερες θέσεις.

Πριν ακόμη τελειώσει την αθλητική του καριέρα, το 1983, ανέλαβε καθήκοντα προπονητή στον Πανελλήνιο Γ.Σ., ενώ από το 1985 έγινε προπονητής και στον Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης. Επί 15, περίπου, χρόνια έβγαινε πρώτος ως προπονητής στη γενική κατάταξη, έχοντας πολλές επιτυχίες αθλητών του στο ενεργητικό του, με μεγαλύτερη από αυτές την κατάκτηση της 7ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, από τον Χάρη Παπαϊωάννου. Για πολλά χρόνια ήταν, επίσης, υπεύθυνος των Εθνικών Ομάδων και προπονητής της Εθνικής Γυναικών. Την περίοδο ‘93 – ‘94, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο. Τζούντο για δύο, περίπου, χρόνια. Σήμερα κατέχει το 6ο νταν, ενώ είναι υπεύθυνος της προπονητικής ομάδας του Πανελληνίου Γ.Σ. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ε.Ο. Τζούντο.

 

drosopoulou ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ    

Η Αναστασία ξεκίνησε το τζούντο το 1998, ως αθλήτρια του Συλλόγου «Αγών Καλλιθέας» και εν συνεχεία του «Ολυμπιονίκη  Αγ. Ι.  Ρέντη» και είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 2ο νταν. Στην αθλητική της σταδιοδρομία κατέκτησε συνολικά 10 μετάλλια σε ισάριθμα πανελλήνια πρωταθλήματα, ενώ υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 2005 έως και το 2009, χρόνια κατά τα οποία διακρίθηκε παίρνοντας μέρος σε Διεθνή Πρωταθλήματα και Τουρνουά και κερδίζοντας τρία  Βαλκανικά μετάλλια. Εκτελεί χρέη προπονήτριας από το 2011 και στο Martial Way διδάσκει στα παιδικά τμήματα.

 

tai_chi_banner

 

krav_maga_banner

 

alkimachon_banner