ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ
KRAV MAGA

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα Ισραηλινό μαχητικό σύστημα επικεντρωμένο αποκλειστικά στην αυτοάμυνα. Δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στην πορεία όμως εξελίχθηκε από τον ίδιο τον Ιδρυτή του ώστε να απευθύνεται και σε πολίτες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

imiΤο Κραβ Μαγκά είναι δημιούργημα του Ισραηλινού  Ίμριχ Σντε-Ορ (1910-1998), πιο γνωστού ως Ίμι. Ο Ίμι γεννήθηκε στην Πράγα και μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα. Μεγάλη επιρροή πάνω του είχε ο πατέρας του, Σάμουελ, ο οποίος τον δίδαξε τα μυστικά της πάλης, ενώ παράλληλα ασκήθηκε και σε πολλά άλλα στιλ μάχης. Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις συμπλοκές σώμα με σώμα στους δρόμους της Μπρατισλάβα, όπου έδωσε πολλές μάχες εναντίον αντισημιτικών ομάδων. Πριν ακόμη το Ισραήλ συγκροτηθεί ως κρατική οντότητα, επέστρεψε στην Παλαιστίνη, όπου αναμίχθηκε με μια παραστρατιωτική οργάνωση, την Χάγκανα, και τότε άρχισε να διδάσκει στον στρατό τακτικές μάχης σώμα με σώμα. Αργότερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ του ζήτησε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και απλό στην εκμάθησή του σύστημα μάχης και έτσι γεννήθηκε το Κραβ Μαγκά. Επί 20 χρόνια, που υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, μελετούσε και βελτίωνε το σύστημά του, δοκιμάζοντάς το στην πράξη, αφού το Ισραήλ βρισκόταν σε διαρκή πόλεμο. Μετά το 1964, που συνταξιοδοτήθηκε, αφιέρωσε πολύ χρόνο ώστε να προσαρμόσει το Κραβ Μαγκά και στις ανάγκες των απλών πολιτών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένα απλό και πρακτικό σύστημα τακτικών μάχης σώμα με σώμα, το οποίο είναι προσανατολισμένο 100% στην πρακτική αυτοάμυνα, ένοπλη και άοπλη. Το Κραβ Μαγκά προετοιμάζει τους ασκούμενους σε αυτό για όλα τα είδη της πάλης και μάχης σώμα με σώμα, όπως και για την αντιμετώπιση διαφόρων ειδών όπλων (περίστροφο, μαχαίρι, κλομπ κ.α.). Από κινησιολογικής πλευράς θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενώ ξεκίνησε σαν  ένα μίγμα των πιο πρακτικών κινήσεων του Καράτε, της πυγμαχίας και του Τζου Τζούτσου, συνδυασμένων με απλές τεχνικές εδάφους, με έμφαση στην απλότητα και λιτότητα της κίνησης, σήμερα, χάρις στην IKMF, έχει εξελιχθεί σε ένα καλά ομογενοποιημένο σύστημα πλήρους και αποτελεσματικής αυτοάμυνας, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις εξειδικευμένους κλάδους –α) Πολίτες (με ειδικές μεθόδους για γυναίκες και παιδιά), β) Αστυνομία, γ) Στρατός και δ) VIP Protection.

krav-maga-001
krav-maga-002
krav-maga-003
krav-maga-004
krav-maga-005

krav maga video

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΙΚΜF

Tο τμήμα Κραβ Μαγκά που λειτουργεί στο Martial Way είναι μέλος της International Krav Maga Federation (IKMF) και ελέγχεται αυστηρά από αυτήν. Η IKMF ιδρύθηκε με τη συναίνεση και την υποστήριξη του Ίμι, του Ιδρυτή του Κραβ Μαγκά, στις αρχές του 1996. Έκτοτε, η IKMF είναι η μεγαλύτερη και πιο επαγγελματική οργάνωση του Κραβ Μαγκά παγκοσμίως. Σήμερα, η IKMF έχει παραρτήματα σε πάνω από 80 χώρες σε όλον τον πλανήτη, τα οποία ακολουθούν το αυστηρά δομημένο και τυποποιημένο πρόγραμμά της.

Η IKMF εκπαιδεύει απλούς πολίτες (με ή χωρίς προϋπηρεσία στις πολεμικές τέχνες), συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών ομάδες για τις οποίες υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καθώς και άτομα που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Φύλαξη Υψηλών Προσώπων (VIP) ή σε ομάδες ασφαλείας. Όλες οι ανωτέρω κατηγορίες ατόμων μπορούν να εκπαιδευθούν ως μαθητές αλλά και ως εκπαιδευτές, αν το επιθυμούν, και γίνονται δεκτοί στο σύστημα απονομής βαθμών της IKMF.

Η IKMF λειτουργεί κάτω από την καθοδήγηση του Άβι Μογιάλ, στενού μαθητή του Ίμι, ο οποίος αυτήν τη στιγμή κατέχει το επίπεδο του Μάστερ 2.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κραβ Μαγκά και την IKMF μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματός της, www.kravmaga.gr και τη διεθνή της ιστοσελίδα www.kravmaga-ikmf.com.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Το Κραβ Μαγκά σήμερα πλέον έχει εξελιχθεί ώστε να απευθύνεται σε κάθε άτομο το οποίο επιθυμεί να μάθει χρήσιμους, απλούς και πρακτικούς τρόπους αυτοάμυνας, χωρίς να εμπλακεί σε άλλου είδους ασκήσεις. Η προπόνηση σε αυτό μπορεί να είναι απαιτητική, αφού εκτός της διδακτέας ύλης ένα μεγάλο μέρος του μαθήματος περιλαμβάνει πολύ δυνατή γυμναστική φυσικής κατάστασης, γίνεται όμως αποκλειστικά σε απλές και πρακτικές τεχνικές, χωρίς κανενός είδους εξάσκηση σε φόρμες ή αναφορά σε ανατολίτικες ή άλλου είδους φιλοσοφίες, έτσι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, όπως φαίνεται και από την ιστορία του, το Κραβ Μαγκά περιλαμβάνει ένα κομμάτι το οποίο είναι εντελώς εξειδικευμένο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ως εκ τούτου είναι καλή επιλογή για όσους ακολουθούν αυτά τα επαγγέλματα ή έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα.

KIDS’ KRAV

Η IKMF έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα εστιασμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και ψυχοσύνθεση των παιδιών, όπως αυτές εξελίσσονται στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. To Kids’ Krav είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρέχει πραγματικές λύσεις και βοηθάει τα παιδιά να είναι δυνατά και γεμάτα αυτοπεποίθηση για τη ζωή. Το παιδί αποκτάει μεθοδικά και με διασκεδαστικό τρόπο την ικανότητα να προστατεύει τον εαυτό του από κινδύνους που προέρχονται από το περιβάλλον του ή από ενήλικες οι οποίοι απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή του αλλά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικό τις ενδoσχολικές απειλές, επιθέσεις ή καυγάδες με συμμαθητές ή άλλα παιδιά (Bullying). 

 

kids-krav-maga-001
kids-krav-maga-002
kids-krav-maga-003
kids-krav-maga-004
kids-krav-maga-005
kids-krav-maga-006

kids krav maga video

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στο τμήμα Κραβ Μαγκά του Martial Way ακολουθούμε τις ενδυματολογικές κατευθύνσεις της International Krav Maga Federation (IKMF). Οι μαθητές φορούν ένα φαρδύ μαύρο παντελόνι και λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι με το σήμα της IKMF.

Όσον αφορά την υπόδηση, παρ’ όλο που κανονικά στο Κραβ Μαγκά οι μαθητές φορούν μαλακά παπούτσια, στο Martial Way εξασκούμαστε ξυπόλητοι. Τα στρώματα με τα οποία είναι στρωμένο το δάπεδο για την προστασία των μαθητών μας από τραυματισμούς δεν επιτρέπουν τη χρήση παπουτσιών για λόγους προαστασίας τους αλλά και καθαριότητας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ