ΠΙΛΑΤΕΣ
PILATES

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

Το Πιλάτες είναι μία ολοκληρωμένη μέθοδος γυμναστικής. Συνδυάζει τη δύναμη, τον έλεγχο και την ευλυγισία/ευκαμψία με σκοπό να δημιουργήσει ένα σώμα δυνατό χωρίς μυϊκές ανισορροπίες. Το Πιλατες Ματ περιλαμβάνει ασκήσεις στο στρώμα για όλο το σώμα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

joseph pilates

Το σύγχρονο αυτό σύστημα εκγύμνασης πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, τον Τζόζεφ Πιλάτες (Joseph Hubertus Pilates), ο οποίος γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία από πατέρα βραβευμένο γυμναστή και μητέρα φυσιοθεραπεύτρια. Ο Πιλάτες ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 να αναπτύσσει μία ιδέα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής άσκησης, το οποίο το ονόμασε «Τέχνη του Ελέγχου» (Contrology), δηλαδή μία προσέγγιση κατά την οποία το μυαλό επιβάλλεται και καθοδηγεί τους μυς. Το 1945, ο Πιλάτες εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Return to life through Contrology», όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόγραμμα ασκήσεων εδάφους (matwork). Πρόκειται για επιλεγμένες ασκήσεις εμπνευσμένες από διάφορα είδη γυμναστικής, οι οποίες παντρεύονται με συγκεκριμένες αναπνευστικές συνήθειες. Ο Πιλάτες έγραψε ακόμα πολλά βιβλία αλλά και εφηύρε και κατοχύρωσε περισσότερες από 26 πατέντες μηχανημάτων εκγύμνασης Πιλάτες, γνωστότερο από τα οποία είναι το Reformer.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο βιβλίο του Return to Life through Contrology ο Πιλάτες παρουσιάζει τη μέθοδό του ως την τέχνη των ελεγχόμενων κινήσεων, οι οποίες όταν εκτελούνται σωστά οφείλουν να δείχνουν και να γίνονται αισθητές ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης (όχι θεραπείας). Εάν οι ασκήσεις γίνονται με επιμέλεια και επιμονή, το Πιλάτες βελτιώνει την ευλυγισία, χτίζει δύναμη και αναπτύσσει τον έλεγχο και την αντοχή σε ολόκληρο το σώμα. Δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση, την αναπνοή, το χτίσιμο ενός γερού πυρήνα, καθώς και στη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας. Προκειμένου να μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις αρχάριων και προχωρημένων μαθητών αλλά και διαφορετικών τύπων ατόμων, οι ασκήσεις του Πιλάτες μπορούν να διδαχθούν σε πολλές παραλλαγές, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε συνθήκες.

pilates-001
pilates-002
pilates-003
pilates-004
pilates-005
pilates-006

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Το Πιλάτες ενδείκνυται για όσους και όσες ζητούν μια ήπια αλλά ταυτόχρονα απαιτητική άσκηση δυτικού τύπου (χωρίς ανατολίτικες φιλοσοφίες και προεκτάσεις), με έμφαση στην ανάπτυξη της δύναμης του πυρήνα (κοιλιακοί, ραχιαίοι και λεκάνη) και την ευλυγισία, με ταυτόχρονο συντονισμό της αναπνοής και της συγκέντρωσης του νου.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Άνετα, χαλαρά ρούχα γυμναστικής και μία πετσέτα για να ξαπλώνετε και να εκτελείτε τις ασκήσεις πάνω της.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ

ΕΛΕΝΑ ΚΙΜΙΓΚΕΛΗ

pilates elena kimiggeliH  'Ελενα  Κιμιγκέλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χορό, στην  ανωτέρα  επαγγελματική  σχολή  χορού της Κυρίας  Νίκης  Kονταξάκη – Μπακάλη.  Είναι  κάτοχος του διπλώματος  «Certificate in Ballet Teaching Studies  (CBTS)»  της  Royal Academy of Dance. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της  CID UNESCO ( Conseil International de la Dance). Η 'Ελενα έχει αποκτήσει πλούσια επαγγελματική εμπειρία στη διδασκαλία κλασσικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, Pilates, aerobics, Bollywood dance, BurleX  Fitness,  μουσικοκινητική  αγωγή και dance  aerobics σε διάφορες σχολές  χορού, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, studio Pilates και ιδιωτικά γυμναστήρια.Πειραματίστηκε με τεχνικές Tai Chi, Contact Improvisation και Yoga ενώ είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της μεθόδου Pilates απο την A.F. Studies. Έχει παρακολουθήσει  διάφορα σεμινάρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στο Παρίσι στην Academie  International  de la Dance, με τον Frederic David, σολίστ της όπερας του Παρισιού και στην Ελλάδα με τον χορογράφο και σολίστ των  Kirov Ballet Theater, Sergei Vikulov.  Ως χορεύτρια έχει πάρει μέρος  σε διάφορες παραστάσεις, όπως  στην τελετή λήξης  των Ολυμπιακών Αγώνων ως εθελόντρια, στους Παραολυμπιακούς  Αγώνες  σαν χορεύτρια, καθώς επίσης και στο Μέγαρο Μουσικής.