ΤΖΟΥΝΤΟ
JUDO

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

Το Τζούντο είναι μία από τις δύο πολεμικές τέχνες που εξελίχθηκαν σε Ολυμπιακά Αγωνίσματα. Κατάγεται από την Ιαπωνία και η έμφαση κατά την εξάσκησή του δίνεται κυρίως σε τεχνικές πάλης, με έμφαση στις ρίψεις.

ΙΣΤΟΡΙΑ

jigoro kano

Αν και αποτελεί μετεξέλιξη των άοπλων ιαπωνικών μεθόδων πάλης (Τζουτζούτσου), το Τζούντο είναι στην ουσία δημιουργία ενός ανθρώπου, του Τζίγκορο Κάνο (1860-1938). Ο Κάνο, χαρακτηριστικό δείγμα της «νέας Ιαπωνίας» σπούδασε λογοτεχνία, πολιτικές επιστήμες, οικονομία και ξένες γλώσσες, όμως επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη δημιουργία ενός συστήματος φυσικής αγωγής που θα συνδύαζε τις αξίες του Δυτικού κόσμου με την παράδοση και τα ιδεώδη του κλασσικού Ιάπωνα πολεμιστή. Καρπός της προσπάθειάς του ήταν το Τζούντο, το οποίο στηρίχτηκε βασικά σε δύο κλασσικές σχολές άοπλης μάχης, τις Τέντζιν Σίνγιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu) και Κίτο Ρίου (Kito Ryu). Ήδη από την αρχή ο Κάνο –ο οποίος υπήρξε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής– προσπάθησε να κάνει το Τζούντο Ολυμπιακό αγώνισμα, κάτι που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964. Έκτοτε, το Τζούντο παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο με διασπορά μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του ποδοσφαίρου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Τζούντο είναι μια μορφή πάλης που περιλαμβάνει ρίψεις, ακινητοποιήσεις και εξαρθρώσεις, τόσο από όρθια στάση όσο και στο έδαφος. Η βάση του είναι το ρητό του Κάνο «Μέγιστης αποτελεσματικότητας χρήση της ισχύος», δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μοχλούς του σώματος να έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του –τόσο στα τατάμι (στρώματα) όπου γίνεται η εξάσκηση και οι αγώνες, όσο και σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Παρά τις θεαματικές του τεχνικές, το Τζούντο μπορεί να είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα και η ολοκληρωμένη του προπονητική θεωρία και πρακτική το κάνουν ιδανική άσκηση και για παιδιά. Αν και η σημερινή του μορφή δίνει περισσότερο βάρος στην (πρωτ)αθλητική του διάσταση, το «κλασσικό» Τζούντο του Ινστιτούτου Κόντοκαν που ίδρυσε ο ίδιος ο Κάνο, περιλαμβάνει εκπαίδευση και σε κάτα (φόρμες) και μάλιστα απέναντι τόσο σε άοπλες όσο και σε ένοπλες επιθέσεις.

judo-001
judo-002
judo-003
judo-004
judo-005
judo-006
judo-007

tai chi chuan video

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Το Τζούντο είναι πραγματικά μια τέχνη/άθλημα για όλους. Οι νεώτεροι μπορούν να διοχετεύσουν εκεί όλη τους την ενεργητικότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι να το δουν ως ένα σωματικό «σκάκι» με άφθονες δυνατότητες στρατηγικής και ανάπτυξης. Χρειάζεται, ωστόσο, μια προσοχή ως προς την αποσαφήνιση των στόχων σας –οι περισσότεροι σύλλογοι προβάλλουν κυρίως την αθλητική διάσταση η οποία, σαφώς, δεν είναι για όλους! Στο Martial Way δίνουμε μεγάλη έμφαση στην παραδοσιακή εξάσκηση, και όχι τόσο στην αγωνιστική, ούτως ώστε το μάθημά μας να απευθύνεται και να μπορεί να ωφελεί όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

ΤΖΟΥΝΤΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Τζούντο θεωρείται μια πάρα πολύ καλή άσκηση για τα παιδιά, αφού συνεισφέρει ουσιαστικά στην κινητική ολοκλήρωσή τους, καθώς περιέχει ασκήσεις οι οποίες κινητοποιούν και συντονίζουν ολόκληρο το μυϊκό και σκελετικό σύστημα, βοηθώντας στην ορθή ανάπτυξή του. Κατά κοινή ομολογία προσφέρει στα παιδιά μια πολύ ισχυρή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στις πολεμικές τέχνες και την αυτοάμυνα. Αν και στο Martial Way δεν δίνουμε έμφαση στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά στο Τζούντο ως εργαλείο ορθής ανάπτυξης και προσωπικής εξέλιξης των παιδιών, το Τζούντο, ως Ολυμπιακό Αγώνισμα, προσφέρει στα παιδιά (εάν φυσικά το επιθυμούν τα ίδια και οι γονείς τους) πολλές ευκαιρίες για συμμετοχή σε αγώνες, σε πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και, σε περίπτωση επιτυχίας, την αντίστοιχη πριμοδότησή τους με μόρια για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές ή την πρόσληψή τους σε δημόσιες υπηρεσίες.

kids-judo-00001
kids-judo-00002
kids-judo-00003
kids-judo-00004
kids-judo-00005
kids-judo-00006
kids-judo-00007
kids-judo-00008
kids-judo-00009
kids-judo-00010
kids-judo-00011
kids-judo-00012
kids-judo-00013
kids-judo-00014

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όπως σε όλους τους συλλόγους Τζούντο στον κόσμο, στο Martial Way οι μαθητές φοράνε τη γνωστή ειδική λευκή (ή μπλε) φόρμα για Τζούντο (τζουντόγκι).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗΣ

Ο Αθανάσιος Κουτσουμπέλης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και στο επάγγελμα είναι στρατιωτικός. Ξεκίνησε το Τζούντο το 1999, στον ΑΣ ΕΥΑΘΛΟΣ και υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας το 2007. Από το 2014 έως το 2016 ήταν βοηθός προπονητή στον ΑΣ ΤΖΟΥΝΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και από το 2017 έως το 2020 προπονητής στον ΑΣ ΕΥΑΘΛΟΣ.

 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

2η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων

3η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων

2η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων

3x3η θέση Πρωτάθλημα Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

7η θέση IJF  YOUTH TOUR 2007, MANISA 

5η θέση IJF YOUTH TOUR 2007, ALEXANDRIA